Microsoft Fabric – En ny data- och analysplattform för AI-eran

fabric-logo

Microsoft lanserar nu Fabric, en heltäckande data- och analysplattform som kopplar samman alla analysverktyg en organisation behöver för att realisera sin datapotential. Fabric integrerar teknologier som Azure Data Factory, Azure Synapse Analytics och Power BI i en enda enhetlig produkt.

Dagens värld är full av data, ständigt strömmande från enheterna vi använder, applikationerna vi bygger och de interaktioner vi har. Organisationer inom alla branscher har utnyttjat denna data för att vinna konkurrensfördelar. Och nu, när vi går in i en ny era definierad av AI, blir denna data ännu viktigare.

Att driva organisationsspecifika AI-upplevelser kräver en konstant tillförsel av rena data från ett välskött och välintegrerat analyssystem. Men de flesta organisationers analyssystem är en labyrint av specialiserade och frånkopplade tjänster. Kunderna måste själva sy ihop en komplex uppsättning av tjänster från olika leverantörer och dessutom ta på sig kostnaderna för att få dessa att fungera tillsammans. Men med hjälp av Microsoft Fabric kan organisationer nu hantera alla aspekter av sina analysbehov på ett och samma ställe och få en enhetlig upplevelse.

Simon Lidberg, Director Specialist Advanced Analytics & Advanced Data på Microsoft, har arbetat med utvecklingen av Fabric i flera år. Han berättar: 

”Det vi gör nu är att vi slår ihop våra produkter till en enda plattform som täcker allt från data ingestion, engineering och warehousing till realtime analytics och business intelligence. Alla dessa komponenter kommer att levereras färdigintegrerade i en heltäckande SaaS-plattform, ingenting behöver installeras separat på egen hand.”

Fabric kretsar kring Microsofts OneLake och inkluderar även ett lättanvänt visualiserings- och AI-baserat analysverktyg kallat Copilot. Detta verktyg innebär en stor förändring för användarna eftersom AI nu kan utföra det mesta av det avancerade programmeringsjobbet:

”Med Copilot kan du få AI att bygga saker åt dig utan att du själv behöver programmera. Om vi tar Power BI som exempel så räcker det med att du beskriver rapporten i vanligt språk och sedan kan Copilot skapa den åt dig. Och det här gäller inte bara Power BI, vi kommer släppa Copilot för alla delar i Fabric-plattformen. Copilot kommer inte bara hjälpa oss utvecklare att bli mer produktiva, utan öppnar också upp för användare som inte har byggt komplexa dataprodukter tidigare att kunna jobba mer datadrivet. Det här ser vi jättemycket fram emot”, avslutar Lidberg.

Mer information om Microsoft Fabric och Copilot i Power BI hittar du i avsnitt 53 av Data-Podden.

Det vi gör nu är att vi slår ihop våra produkter till en enda plattform som täcker allt från data ingestion, engineering och warehousing till realtime analytics och business intelligence. Alla dessa komponenter kommer att levereras färdigintegrerade i en heltäckande SaaS-plattform, ingenting behöver installeras separat på egen hand.”

– Simon Lidberg, Director Specialist Advanced Analytics & Advanced Data på Microsoft

Har du frågor och vill bli kontaktad av oss på Random Forest?