Påverkan av Generativ AI på jobb och näringsliv

Avslutning

Generativ AI har tagit världen med storm, 80% av jobben kommer se mer än 10% av sina arbetsuppgifter påverkade och 20% kommer se över hälften av sina arbetsuppgifter påverkade. Studier pekar också på effektivitetsvinster på mellan 14-40%. Till skillnad från traditionell automatisering påverkar den generativa AI:n i högre grad de med mer välbetalda jobb.

Den 23:e april 2024 släppte Malin Gardberg, Fredrik Heyman, Martin Olsson och Joacim Tåg på Institutet för Näringslivsforskning en ny rapport gällande hur Generativ AI kan påverka jobben och det svenska samhället. Tidigare har mer traditionell AI påverkan studerats men efter lansering av mer lättillgängliga verktyg för Generativ AI uppdaterades studien. Jag hade äran att debattera forskningen i en paneldebatt och tänkte dela med mig av en kort sammanfattning och mina tankar kring studien.

Studien jämför hur traditionell AI, generativ AI och robotisering påverkas i olika dimensioner på både på individnivå, företagsnivå och aggregerat över hela landet. Det är tydligt hur hela Sverige påverkas av alla tre sorters automatisering, men just generativ AI påverkar de högutbildade och framförallt flest kvinnor medan männen är mer påverkade av traditionell AI och robotisering. I näringslivet påverkas de företag med stort förädlingsvärde per anställd (produktivitet) och i högre grad ju större företaget är.

Företag i framkant med AI investeringar är också just större, mer produktiva och ned stort humankapital. Samtidigt använder sig få svenska företag idag AI på bred front.

Jag slås av att studien bekräftar det vi ser på fältet på ett väldigt bra sätt. Många företag har insett att AI kan användas till affärsnytta men är lite trevande kring hur. Intåget av generativ AI har gjort en stor insats i att förflytta människors medvetande kring AI, och många är nu lite oroliga för att missa tåget. Utvecklingen går i rasande fart, kanske just nu exponentiellt ökande och det är svårt att se exakt vart vi kommer vara om 5-10 år, men att jobben kommer påverkas är solklart. Det är dock något vi känner igen från historien, och behöver inte betyda att vi kommer sluta arbeta utan troligen uppkommer nya yrken med innovation och ökad effektivitet.

Om du känner dig orolig och inte vet hur man kliver på tåget på bästa sätt, är mitt råd att helt enkelt börja testa dig fram i mindre skala, det gäller båda som individ och företag. Du kommer få bättre insikt om vad som är möjligt och vad som inte är lämpligt. Med ökad kunskap är det lättare att se hur det sen kan utvecklas till affärsvärde. Det är lätt att glömma att det oftast är människor som ska nyttja tekniken för att effektivitetsvinsterna ska komma. Som ett citat som cirkulerat på nätet ett tag säger, ”det är inte AI som kommer ersätta er, utan en person som kan AI”.

Hot eller möjlighet diskuterades, men jag tycker frågan är felställd. Vi har inget val, hoppar vi inte på tåget och lär oss använda de nya verktygen kommer vi vara kvar på perrongen och undra vart vårt välfärdsland tog vägen. Däremot tänker jag att vi måste sätta oss i förarsätet och ta kontroll över hur vi bäst använder AI och nyttjar den tid som förhoppningsvis frigörs. Tid som t.ex. kan användas för strategi, innovation, kreativitet och mänskliga relationer och göra världen till en lite bättre plats att leva på.

 

    IMG_0434 (1)-2.       

    Richard Lautmann, Rådgivare Data & Analys, CFO och medgrundare av Random Forest.   

se-seminariet

    

Vill du höra Richard, Gustav och Konstantin diskutera forskningsrapporten? Lyssna gärna på avsnitt 101 av Data-Podden.

Skärmavbild 2024-05-02 kl. 19.06.46

 

Har du frågor och vill bli kontaktad av oss på Random Forest?